Hoe apart is jouw audiogroep ?
- Geplaatst op
- Door Wim Rodenburg
- 4
Tips voor juiste aanpak om aparte verbinding te maken met meterkast, die optimaal is voor audio.
Hoe apart is jouw audiogroep?
In een klantgesprek vraag ik altijd naar de stroomvoorziening van de audio set, Een aparte audiogroep wordt vaak meteen als eerste gemeld. Zij die er geen hebben zeggen dat ook als eerste. Hieruit maak ik op dat “de aparte audiogroep” wel heel belangrijk wordt gevonden.
De vervolgvraag bij een audiogroep is dan altijd hoe de groep is aangelegd en met welke materialen. Meestal gaat het om een audiofiele zekering houder met zekering met daaraan een kabel naar de audio set. Die kabel is meestal afgeschermd en rechtstreeks aangesloten op het audiofiele stekkerblok. In andere gevallen gaat de kabel uit de meterkast naar een al dan niet audiofiele wandcontactdoos. Hoe de aansluiting en scheiding in de meterkast zit weten ze meestal niet.
Het doel van je aparte groep met kabel is om tot een beter resultaat te komen dan spelen vanuit een standaard wandcontactdoos (wcd) van het huis. De standaard wcd is via installatiedraad ( 2.5mm2 solid core ) verbonden met je meterkast en zit op 1 van je groepen. Op deze groep zitten meerdere wcd’n en lichtpunten.
Wat we nodig hebben voor een aparte audiogroep:
- Zekering houder voor in de meterkast
- Kabel van meterkast naar audio set
- Wcd om kabel uit meterkast op aan te sluiten
- Gezond verstand en elektricien o.i.d.
De zekering houder.
Ze zijn er in allerlei soorten en maten. In Nederland dien je de fase te onderbreken met een zekering. De nul kan je door laten lopen. Een 1-polige zekering houder is dan voldoende.
Je kan kiezen voor een ouderwetse stop (diazed fuse) of voor een bus zekering. Deze laatste zijn er in verschillende maten. 10 x 38 mm is het meest gebruikt maar waarom zou je geen 22 x 58mm gebruiken. Een ander zeer groot voordeel van de bus zekering is dat je hem kan omdraaien. Een zekering is zeker richtingsgevoelig en een ouderwetse stop omdraaien kan wel maar werkt niet. Hier adviseer ik ook om geen zogenaamd audiograde zekering houders en zekeringen te gebruiken. Ja ze klinken zeker anders maar voor mij absoluut slechter dan menig standaard houders en zekeringen. Goede ervaringen heb ik met Little Fuse, Ferraz en sommige Siba’s. Het gaat hierbij altijd om keramische zekeringen met koperen smeltdraad en koperen kappen die vertind zijn, Blijf aub weg van zilver en andere zogenaamd audiograde materialen. Koper is altijd puur en natuurlijk. Je mag max 16A gebruiken maar ik ben daarin wel een beetje stout hoor.
De kabel
€ 17,50/ 1m 3x 2.5mm2 niet afgeschermd en optimaal voor audio. 11mm dik en mag zo in de kruipruimte. Soepel en als je hem insmeert makkelijk door een buis te voeren.
Vergeet de zogenaamde grondkabels die 3 dubbel zijn afgeschermd en stijf staan van de pvc-mantel. Ja je mag ze inderdaad in de grond gebruiken zonder verder omhulsel maar daar is ook al het positieve mee gezegd. Ze klinken bagger slecht. Begraven die kabel.
Vraag of de elektricien de kabel wil aansluiten zonder gebruik te maken van zogenaamde kabelschoentjes. Deze kabelschoentjes geven een voor audio negatief effect. Of het mag weet ik niet. Hetzelfde geldt voor aansluiting op de wcd.
Sluit deze kabel niet rechtstreeks aan op je stekkerblok. Vele doen dit want dat scheelt weer een overgang zeggen ze. Een overgang is alleen nadelig als ie slecht is voor het stroomtransport voor audio. Kies je de juiste overgang voor audio dan heb je er alleen maar profijt van. De aanvoerkabel op je stekkerblok is de allerbelangrijkste in je set. Kies die dan ook zeer zorgvuldig. Dan is het wel zo makkelijk als je van kabel kan wisselen toch !
De wandcontact doos
Kost je 10 euro extra bij aanschaf van de kabel. Simpel opbouwdoosje met 1 wandcontact. Ik gebruik ze op alle verwen/verleng kabels. Perfect voor audio, doet veel goed en is makkelijk aan te sluiten. Geen adereind hulsjes gebruiken of vertinnen. Met uitzondering van de aarde, geef die maar een likje soldeertin.
En dan…..
Heb je nu een optimale verbinding voor audio met je meterkast. Sluit er je stekkerblok op aan met een goed netsnoer. Je zal meteen een enorme toename in schoonheid en rust ervaren. Er is van alles meer en er is meer te genieten. De verandering/verbetering is echt aanzienlijk. Klanten spreken er unaniem hun verwondering/bewondering over uit. Dat zijn klanten die eerst geen aparte verbinding hadden met hun meterkast en klanten die hun aparte groep hebben aangepast aan bovenstaande opbouw. Vooral deze laatste groep komt er nu, na heel wat jaartjes, achter welk een beperking hun aparte audiogroep eigenlijk was. En daar zaten sommigen al meer dan 15 tot 20 jaar naar te luisteren.
Hoe apart is jouw audiogroep ?
Ja dat zal afhankelijk zijn van de kwaliteit ( voor audio ) van je automaat. Er zijn er velen en ze klinken allemaal anders. Daar kom je alleen achter door te vergelijken.
Ja dat kan ook. Dat wordt uit praktische overwegingen ook vaak gedaan. Hoe die klinkt mag de gebruiker vertellen. Ze klinken allemaal anders. Plaats hem in ieder geval zo ver mogelijk weg van de andere groepen/automaten. Hoe meer scheiding hoe beter.
Ik heb een aparte groep aangelegd maar wel op een standaard automaat. Ben zeer tevreden en vraag mij dan ook af of een aparte zekeringhouder veel meer gaat brengen.
Waarom zou je geen Aardlekautomaat gebruiken? Dan heb je 2 in 1.
Hoi Adiomaat,
Ik heb in mijn meterkast al twee aparte audiokabels van belden kabel getrokken naar direct stekkerdozen waarin digitaal en analoge groep gescheiden is.
Vragen:
Probleem in mijn situatie is een 1 fase meterkast met zonnepanelen op zijn eigen groepenkasten met twee 2 x aardlek(1 voor de wifi module verbruik en 1 voor de pv).
Het geluidsbeeld klinkt nu zo waardeloos dat mijn audio nu werkelijk belachelijk slecht klinkt. I, heb een dynamische set van het merk bryston wat al vrij scherp klinkt. En ja, ik bennook fan van koper.
Nou probeert men "hifi tuning" zekeringhouders te verkopen die compleet bijna ruim e. 600 pst kosten. 1 x voor een digitale groep en 1 x voor de analoge versterkte groep.
Ik heb ook zekeringhouder can kemp electr gezien met aangepaste siemens sitor zekeringhouders.
Conclusie:
1.
Wat zijn gewoon goede zekeringen (met een pasta op de kapjes) die wel betaalbaar zijn;
2.
Hoe kan je de slechte klank van de zonnepanelen beperken. Het is echt een creatieve. Ik heb iets gelezen over galvanisch scheiden. De electriciën heeft om rfi zoveel mogelijk te voorkomen ferriet ringen geplaatst.
Ik wil nu één apart e groepenkast laten plaatsen en wat is dan een voordelige optie met goede zekeringen en zekeringhouders!! De hifi tuning houders zijn zeer kostbaar door de quantum chip en zijn dure zekeringen!!
Hoop dat u mij een stap verder kan helpen.
Interessant leesvoer, ik zou graag weten waar de wcd in dit voorbeeld vandaan komt, ben al een tijdje op zoek naar zo eentje